Mianserine

Bijgewerkt op 7 december 2021

Wat is mianserine?

Mianserine is een geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Het middel werd oorspronkelijk door Organon op de markt gebracht onder de merknaam Tolvon. Later werd het vervangen door mirtazapine (merknaam: Remeron). Momenteel zijn er alleen nog merkloze (generieke) middelen met mianserine leverbaar. Deze worden geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 10 mg en met 30 mg mianserine. Mianserine wordt, samen met mirtazapine, gerekend tot de tetracyclische antidepressiva.

Hoe werkt het?

Mianserine beïnvloedt, net als andere antidepressiva, de signaalstofjes (neurotransmitters) in de hersenen die zorgen voor de prikkeloverdracht tussen hersencellen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mianserine wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van depressieve episodes bij mensen met bipolaire stoornis.

Welke dosering?

De aanbevolend startdosering is 30-40 milligram mianserine per dag. Omdat het middel vaak slaperigheid als bijwerking geeft wordt aanbevolen het ’s avonds voor het slapengaan in te nemen. De gebruikelijke onderhoudsdosering is 60 milligram per dag. De maximale dosering is 90 milligram per dag. De tabletten dienen zonder kauwen of breken doorgeslikt te worden.

Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts voor wat betreft gebruik en dosering van geneesmiddelen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Mianserine kan, net als andere antidepressiva, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerking is sufheid. Meestal wordt dit na een aantal dagen of een week minder. Daarnaast kunnen andere bijwerkingen voorkomen, waaronder toename van de eetlust en toename van het gewicht. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals verhoging van de leverenzymwaarden. Heel soms kan gebruik van het middel leiden tot agranulocytose. Hierbij maakt het beenmerg geen granulocyten meer aan. Dat zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol hebben bij het bestrijden van infecties.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van mianserine.

ATC-code

N06AX03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven