Metronidazol

Bijgewerkt op 20 oktober 2019 door Simpto.nl

Metronidazol – werking, toepassing, bijwerkingen

Wat is metronidazol?

Metronidazol is een antibioticum. Het is werkzaam tegen bepaalde bacteriën en eencellige diertjes (protozoën). Metronidazol wordt op de markt gebracht onder de merknaam Flagyl, en tevens als merkloos (generiek) geneesmiddel.

Flagyl (metronidazol) suspensie
Flagyl drank (suspensie)

Bij welke aandoeningen?

Metronidazol wordt gebruikt voor de behandeling van:

Hoe werkt het?

Metronidazol wordt door bepaalde bacteriën omgezet in een actieve vorm. Deze actieve vorm remt vervolgens de vermenigvuldiging van het erfelijk materiaal (DNA) in de bacterie. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen.

Bijwerkingen metronidazol

Het middel kan de volgende bijwerkingen geven:

Effect op witte bloedcellen

Verder kan metronidazol bij een kleine groep mensen een verlaging van het aantal witte bloedcellen veroorzaken. Dit wordt ‘neutropenie‘ genoemd. Soms worden er zelfs helemaal geen witte bloedcellen meer aangemaakt. Dit wordt ‘agranulocytose‘ genoemd.

Door een tekort aan witte bloedcellen kunnen makkelijker infecties ontstaan. Vaak wordt dit door de patiënt opgemerkt als keelpijn of keelontsteking. Wanneer u bij gebruik van metronidazol merkt dat u keelpijn of andere symptomen van een infectie krijgt dan dient u de behandelend arts te raadplegen.

Toedieningsvormen & dosering

Metronidazol wordt geleverd in tabletten, drank (suspensie), gel, crème, ovules (vaginaaltabletten) en infusievloeistof.

Er zijn tabletten met 250 mg en met 500 mg metronidazol. De ovules bevatten 500 mg van de werkzame stof.

De dosering is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld en de toedieningsvorm die wordt gebruikt.

Trichomonas-infectie

De gebruikelijke dosering voor tabletten of drank is éénmalig 2 gram, of tweemaal daags 400 mg gedurende 5-7 dagen, of driemaal daags 200 mg gedurende een week. Aangezien het om een seksueel overdraagbare aandoening gaat moet de bedpartner worden meebehandeld.

Bij gebruik van vaginaaltabletten (ovules) is de dosering eenmaal daags 500 mg gedurende tien dagen.

Voor kinderen gelden lagere doseringen. Bij hen is de dosering afhankelijk van het lichaamsgewicht.

Gebruik tijdens zwangerschap

Het middel kan via de placenta (moederkoek) het ongeboren kind bereiken. Desondanks wordt het middel niet in verband gebracht met het veroorzaken van bepaalde aangeboren afwijkingen. Omdat bij dierproeven bepaalde aangeboren afwijkingen zijn gevonden wordt geadviseerd om het middel alleen tijdens zwangerschap te gebruiken als er geen alternatieven zijn, en bij voorkeur niet aan het begin van de zwangerschap.

Gebruik bij borstvoeding

Het middel wordt uitgescheiden in de moedermelk. Daarvan zijn echter geen schadelijke gevolgen bekend voor het kind. Wel kan het kind een metaalsmaak ervaren.

Contra-indicaties

Metronidazol mag niet worden genomen bij:

  • overgevoeligheid voor het middel;
  • wanneer eerder afwijkingen van het aantal bloedcellen in het bloed zijn ontstaan;
  • bij bepaalde neurologische aandoeningen.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 11 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 12 september 2017

Plaats een reactie