Mesalazine

Bijgewerkt op 16 juli 2019

Wat is mesalazine?

Mesalazine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van ontstekingen in de dikke darm. Het wordt onder verschillende merknamen op de markt gebracht, waaronder Pentasa, Salofalk, Asacol en Mezavant. Er zijn ook merkloze versies van dit middel verkrijgbaar. Het wordt via de mond of via de anus toegediend. Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van dit middel.

Salofalk (mesalazine) tabletten 500 mg
Salofalk tabletten

Hoe werkt het?

Mesalazine remt de ontstekingsreactie in de darm.

Welke toedieningsvormen zijn er?

Mesalazine wordt toegediend via de mond of via de anus. Het wordt geleverd in verschillende toedieningsvormen. Er zijn maagsapresistente tabletten, tabletten met gereguleerde afgifte, zetpillen, en klysma’s. Daarnaast is er ook nog granulaat, en schuim voor rectaal gebruik.

Bij welke aandoeningen?

Mesalazine wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij de dikke darm ontstoken is. Het gaat vooral om de colitis ulcerosa. De ziekte van Crohn en microscopische colitis worden zelden met dit middel behandeld.

Bijwerkingen

Net als andere geneesmiddelen kan ook mesalazine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Bijwerkingen als bloedneus, bloedend tandvlees, blauwe plekken, bloedverlies uit de vagina, bloed braken, ophoesten van bloed of bloederig slijm, zwarte ontlasting en aanhoudend of overmatig bloeden kunnen voorkomen omdat mesalazine bij een klein deel van de patiënten het aantal bloedplaatjes in het bloed verlaagt. Dit wordt ‘trombocytopenie‘ genoemd. Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol in het stoppen van een bloeding. Als er te weinig zijn kunnen bloedingen makkelijker ontstaan en langer aanhouden.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

Synoniemen

5-aminosalicylzuur, 5-ASA, mesalamine

Scroll naar boven