Meprobamaat

Bijgewerkt op 15 juli 2019

Wat is meprobamaat?

Meprobamaat is een kalmeringsmiddel. Het wordt gebruikt bij de behandeling van angst en nervositeit. Tegenwoordig is meprobamaat in de meeste landen echter niet meer beschikbaar. Het is vanwege bijwerkingen teruggetrokken van de markt. De plaats die het middel in het verleden had is ingenomen door de benzodiazepines.

Hoe werkt het?

Het is niet precies bekend hoe meprobamaat werkt. Uit dierstudies blijkt dat het middel op verschillende plekken in de hersenen inwerkt, waaronder de thalamus en het limbisch systeem. Het middel bindt daar aan zogenaamde GABA-receptoren. Hierdoor wordt de prikkeloverdracht in een bepaald deel van de hersenen (formatio reticularis) en het ruggenmerg belemmerd. Dit leidt tot sedatie en een veranderde pijnwaarneming.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan meprobamaat bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende zijn:

De kans op (ernstige) bijwerkingen neemt toe bij gelijktijdig gebruik van alcoholische drank. Verder werkt het middel verslavend.

Andere talen

Engelse vertaling

meprobamate

Duitse vertaling

Meprobamat

1 gedachte over “Meprobamaat”

 1. W. Beekman

  Jammer dat het middel niet meer bestaat!
  Het werkt namelijk ook perfect als spierverslapper als men heel soms extreem pijn en spanning in de lage rug heeft van hernia.
  Heb het vele jaren 1 of 2 keer per jaar gebruikt.
  Maar hoorde van een apotheker dat de belangrijkste reden het uit de handel nemen is dat er te weinig aan verdient werd! Gewoon te goedkoop en een natuurproduct.

  De farmacie gaat het tegenwoordig om het geld in eerste plaats, gezondheidszorg is de bron.

  Kreeg 3 weken terug een pijnstiller kuur wegens nieuwe knie, bleek na 2 weken dat het een morphine preparaat is. Waar ik dus niet tegen kan! Dat was bekend.
  Stond niet in de bijsluiter vermeld en de orthopeed had er niet over gesproken.
  4 dagen afkicken was het gevolg.
  Het gaat allemaal om geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven