Mepolizumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is mepolizumab?

Mepolizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Nucala. Nucala wordt toegediend middels een injectie onder de huid (subcutane injectie).

flacon Nucala (mepolizumab)
flacon Nucala (mepolizumab) – bron: GSK

Hoe werkt het?

Mepolizumab is een monoklonaal antilichaam. Het bindt aan een stofje in ons lichaam dat een rol speelt bij het ontstaan van een ontstekingsreactie. Dit stofje wordt interleukine 5 (IL-5) genoemd. Door aan IL-5 te binden wordt voorkomen dat IL-5 de zogenaamde IL-5-receptor op eosinofiele granulocyten prikkelt. Prikkeling van deze ontstekingscellen speelt een rol bij het ontstaan van astma, en in het bijzonder van eosinofiel astma.


Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mepolizumab wordt gebruikt bij de behandeling van eosinofiel astma die niet goed reageert op andere behandelingen.


Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ook mepolizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van mepolizumab. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).


1 gedachte over “Mepolizumab”

  1. Ik heb mijn eerste injectie 2,5 weken geleden gehad en ik kreeg de dag daarna een hartritmestoornis en de weken daarna, spierpijn, pijn in de rug en nu wat koorts.
    Ik ben niet overtuigd dat dit middel iets voor mijn is.
    Tot nog toe heb ik het vele jaren gered met 7.5 mg/dag prednisolon voor mijn eGPA. Dat is niet goed voor mijn lichaam maar ik voelde me tenminste wel goed.
    Nog maar eens met mijn internist en longarts in gesprek gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven