Mebendazol

Bijgewerkt op 11 juli 2022 door Simpto.nl

Wat is mebendazol?

Mebendazol is een geneesmiddel tegen worminfecties (anthelminthicum). In het verleden werd het middel op de markt gebracht onder de merknaam Vermox. Tegenwoordig wordt het op de markt gebracht door Healthypharm onder de merknaam Wormkuur. Wormkuur wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 100 mg mebendazol. Naast Wormkuur zijn ook merkloze (generieke) tabletten met mebendazol beschikbaar?

Hoe werkt het?

Mebendazol belemmert de aanmaak van bepaalde structuren in de cellen van de ingewanden van de worm. Hierdoor kan de worm geen voedingsmiddelen opnemen en zal na enige tijd afsterven.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mebendazol wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende worminfecties, waaronder aarsmaden (oxyuriasis), ancylostomiasis, ascariasis, toxocariasis en trichuriasis.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering bij de behandeling van aarsmaden is 100 mg en na 14 dagen opnieuw 100 mg. Bij de behandeling van ancylostomiasis, ascariasis en trichuriasis wordt een hogere dosering aanbevolen, namelijk tweemaal per dag 100 mg (’s morgens en ’s avonds) gedurende drie opeenvolgende dagen. De tablet dient met een ruime hoeveelheid water ingenomen te worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anthelmintica kan mebendazol bijwerkingen geven, waaronder buikpijn, winderigheid en diarree. In zeldzame gevallen kan gebruik van het middel leiden tot afwijkingen in het bloed, waaronder verhoogde leverenzymen en afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van mebendazol.

ATC-code

P02CA01

Plaats een reactie