Maagbeschermers

Bijgewerkt op 5 april 2022

Wat zijn maagbeschermers?

Maagbeschermers zijn geneesmiddelen die het slijmvlies van de maag beschermen tegen de schadelijke werking van andere geneesmiddelen. Ze worden ingezet ter voorkoming van maagslijmvliesontsteking en/of maagzweren. Voorbeelden van geneesmiddelen die het maagslijmvlies kunnen beschadigen zijn zogenaamde NSAIDs, zoals ibuprofen en diclofenac, en corticosteroïden. Voorbeelden van geneesmiddelen die het maagslijmvlies beschermen zijn maagzuurremmers, zoals omeprazol en pantoprazol. De medische naam voor maagbeschermende middelen is mucosaprotectiva of gastroprotectiva.

Welke maagbeschermers zijn er?

De meest gebruikte maagbeschermers zijn zogenaamde ‘maagzuurremmende middelen‘. Ze behoren tot de groep van de H2-blokkers of tot de groep van de protonpompremmers. H2-blokkers zijn middelen als cimetidine, ranitidine en famotidine. Protonpompremmers zijn middelen als omeprazol en pantoprazol. Ten slotte is er nog het middel sucralfaat.

Synoniemen

Andere namen voor maagbeschermers zijn gastroprotectiva, mucosaprotectiva, maagbeschermende middelen, maagbeschermende producten, maagbeschermende geneesmiddelen, maagprotectoren, maagprotectie en maagbescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven