Lutropine

Bijgewerkt op 29 juni 2021

Wat is lutropine?

Lutropine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de eierstokken te prikkelen om follikels aan te maken. Het wordt gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken bij mensen met verminderde vruchtbaarheid. Het middel wordt op de markt gebracht door Merck onder de merknaam Luveris. Luveris wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. De injectievloeistof wordt met een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend.

Hoe werkt het?

Lutropine is een synthetische versie van een hormoon dat van nature in ons lichaam voorkomt, het zogenaamde luteïniserend hormoon (LH). Bij vrouwen speelt LH een belangrijke rol bij de ontwikkeling van follikels in de eierstokken en de eisprong (ovulatie). Bij mannen speelt LH een belangrijke rol bij de aanmaak van zaadcellen (spermatogenese) in de zaadballen.

Lutropine wordt in fabrieken gemaakt met behulp van biotechnologische technieken. In de fabriek worden cellen gekweekt die door middel van biotechnologie dusdanig zijn veranderd dat ze LH (luteïniserend hormoon) aanmaken en uitscheiden. Daarom wordt lutropine ook recombinant-LH genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lutropine wordt gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken zoals in vitro fertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan lutropine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, opgeblazen gevoel in de buik, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, gevoelige borsten, pijn onder in de buik en reacties op de plaats van toediening (roodheid, pijn, blauwe plek etc.). Ook kan gebruik van het middel leiden tot het zogenaamde ovariële hyperstimulatiesyndroom (OHSS).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Luveris. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

G03GA07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven