Bijgewerkt op 8 maart 2022 door Simpto.nl
Wat is luspatercept?
Luspatercept is een geneesmiddel dat de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg bevordert. Het wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van bloedarmoede. Luspatercept wordt op de markt gebracht door Celgene onder de merknaam Reblozyl. Reblozyl wordt geleverd als (poeder voor oplossing voor) injectievloeistof. Het wordt geleverd in twee sterktes, met respectievelijk 25 milligram en 75 milligram van de werkzame stof.
Hoe werkt het?
Het middel behoort tot de groep van de erytropoëtische groeifactoren. Dat zijn stofjes die het beenmerg aanzetten om meer (voorlopers van) rode bloedcellen aan te maken.
Bij welke aandoeningen?
Luspatercept wordt gebruikt bij de behandeling van bloedarmoede door myelodysplastisch syndroom. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling bloedarmoede veroorzaakt door β–thalassemie.
Welke dosering?
Luspatercept wordt onder de huid (subcutaan) toegediend in bovenarm, bovenbeen of de buik. De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Geadviseerd wordt te beginnen met een dosering van 1 milligram van de werkzame stof per kilogram lichaamsgewicht. Dit dient eenmaal per drie weken te worden toegediend. De dosering kan eventueel na zes weken worden opgehoogd. De behandelend arts kan redenen hebben om van de geadviseerde dosering af te wijken.
Welke bijwerkingen geeft het?
Luspatercept kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (keelontsteking, neusbijholteontsteking etc.), kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, zich zwak voelen, pijn in de rug, misselijkheid, diarree, gewrichtsklachten en infecties van de urinewegen (bijv. blaasontsteking).
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Reblozyl. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.
Plaats een reactie
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen gebruikers van luspatercept vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.
ATC-code
B03XA06