Losartan

Bijgewerkt op 18 januari 2022

Wat is losartan?

Losartan is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme (MSD) onder de merknaam Cozaar. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Cozaar is beschikbaar als tablet en als poeder om op te lossen. Er zijn Cozaar tabletten met respectievelijk 50 mg en 100 mg losartan.

Hoe werkt het?

Losartan behoort tot een groep bloeddrukverlagers die angiotensine receptor blokkers wordt genoemd. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over angiotensine receptor blokkers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Losartan wordt gebruikt bij de behandeling van een hoge bloeddruk (hypertensie). Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van hartfalen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere bloeddrukverlagers kan losartan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, licht in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie), moeheid, en zich zwak voelen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een toename van het creatinine gehalte in het bloed, een toename van het kalium gehalte in het bloed (hyperkaliëmie) en een afname van het glucose gehalte in het bloed (hypoglycemie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Cozaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven