Loperamide

Bijgewerkt op 29 juni 2022

Wat is loperamide (Imodium®)?

Loperamide is een geneesmiddel tegen diarree. Het wordt op de markt gebracht onder de merknamen Imodium en Diacure. Daarnaast zijn er ook nog een aantal generieke (merkloze) versies beschikbaar.

Imodium (loperamide)
verpakking Imodium (loperamide) capsules

Hoe werkt het?

Loperamide vertraagt de beweeglijkheid (peristaltiek) van de darm. Hierdoor blijft de ontlasting langer in de darm zodat meer water onttrokken kan worden aan de ontlasting. De ontlasting wordt daardoor dikker.

De peristaltiek van de darm wordt door loperamide geremd doordat het middel aan zogenaamde opiaatreceptoren in de darmwand bindt. Hierdoor wordt het vrijkomen van acetylcholine en prostaglandines geremd. Deze stofjes bevorderen normaal gesproken de darmbewegingen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Loperamide wordt gebruikt bij de behandeling van diarree.

Aflevering en dosering

Loperamide wordt geleverd als tabletten, capsules of smelttabletten van 2 mg. Daarnaast is er ook nog een drank met 0,2 mg/ml loperamide.

De gebruikelijke dosering voor volwassenen is beginnen met 4 mg per dag en vervolgens na elke dunne ontlasting 2 mg, met een maximum van 16 mg per dag.

Kinderen ouder dan 8 jaar beginnen met 2 mg en vervolgens na elke dunne ontlasting wederom 2 mg, met een maximum van 6 mg per 20 kg per dag. Dus een kind van 40 kg mag maximaal 12 mg per dag gebruiken.

Voor kinderen in de leeftijd van 2-8 jaar geldt een dosering van 1 mg per 10 kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met 5 ml loperamide-drank per 10 kg lichaamsgewicht. Dit wordt twee of maximaal drie keer per dag gegeven.

Het advies is om de behandeling te stoppen zodra de ontlasting duidelijk vaster wordt of als langer dan 12 uur geen ontlasting heeft plaatsgevonden.

Waar verkrijgbaar?

Loperamide is in de dosering voor volwassenen verkrijgbaar zonder doktersrecept. Het kan dus gewoon bij de drogist of een internetwinkel met gezondheidsproducten gekocht worden.

Bijwerkingen loperamide (Imodium®)?

Loperamide kan de volgende bijwerkingen geven:

Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over nadelige effecten van dit middel bij het ongeboren kind. Daarom wordt geadviseerd om dit middel alleen op doktersadvies te gebruiken tijdens een zwangerschap.

Loperamide wordt in kleine hoeveelheden uitgescheiden in de moedermelk. Omdat dit nadelige effecten kan hebben bij de baby wordt aanbevolen om de borstvoeding te staken als het voor de moeder van belang is dit middel te gebruiken.

Contra-indicaties

Contra-indicaties zijn omstandigheden waarin het middel juist een negatieve werking kan hebben. Zo wordt het afgeraden om loperamide te gebruiken bij verstopping, als er sprake is van bloederige diarree, bij een zogenaamd ‘toxisch megacolon‘, bij bepaalde vergiftigingen, en bij kinderen jonger dan twee jaar.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven