Lomitapide

Bijgewerkt op 30 juni 2021

Wat is lomitapide?

Lomitapide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van familiaire hypercholesterolemie. Dat is een verhoogd cholesterol gehalte dat door een erfelijke aanleg voorkomt in families. Lomitapide wordt op de markt gebracht door Amryt Pharma onder de merknaam Lojuxta. Lojuxta wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules in drie verschillende sterktes, namelijk met respectievelijk 5 mg, 10 mg, en 20 mg lomitapide.

Bij welke aandoeningen?

Lomitapide wordt gebruikt bij de behandeling van familiaire hypercholesterolemie. Dat is een aandoening waarbij het cholesterol gehalte in het bloed verhoogd is door een afwijking in het DNA. Het gaat dan om de zogenaamde homozygote vorm. Dat is een vorm waarbij in beide kopiën van het afwijkende gen (stukje DNA) de afwijking aanwezig is. Dit in tegenstelling tot de heterozygote vorm, waarbij in slechts één van beide genen de afwijking aanwezig is.

Hoe werkt het?

Lomitapide remt het zogenaamde ‘microsomal triglyceride transfer protein’ (MTTP). MTTP is een stofje dat nodig is voor de samenstelling en uitscheiding van ‘very low-density lipoprotein’ (VLDL) in cellen van de lever. VLDL is van belang voor het transporteren van cholesterol in het lichaam. Remmen van MTTP leidt tot vermindering van de uitscheiding van VLDL door de lever. Dit leidt weer tot een verlaging van de hoeveelheid VLDL-cholesterol en LDL-cholesterol.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis is eenmaal per dag 5 mg. Na twee weken zo nodig verhogen naar eenmaal daags 10 mg. Vervolgens zo nodig met een minimale tussenpoos van 4 weken verhogen tot eenmaal daags 20 mg, vervolgens eenmaal daag 40 mg, en ten slotte eenmaal daags 60 mg. De dosering moet geleidelijk worden verhoogd om het voorkomen van bijwerkingen te beperken. Geadviseerd wordt om de capsule(s) minimaal twee uur na de avondmaaltijd op een lege maag in te nemen. Bij mensen met een slecht werkende lever of slecht werkende nieren moet de dosering worden aangepast.

Aanbevolen wordt voor aanvang van de behandeling te beginnen met een dieet waarbij minder dan 20% van de energie uit vet afkomstig is. Dit ter vermindering van bijwerkingen. Dit dieet dient tijdens de behandeling te worden voortgezet. Op basis van klinische studies wordt verder aanbevolen om teven voedingssupplementen te gebruiken die vitamine E, linolzuur, eicosapentaeenzuur (EPA), α-linoleenzuur (ALA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatten.

Verder wordt aanbevolen om tijdens de behandeling geen grapefruitsap te gebruiken. Dit kan namelijk invloed hebben op het gehalte van de werkzame stof in het bloed.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan lopitamide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, gewichtsafname, diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, winderigheid, opgezette buik, en darmverstopping (obstipatie). Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals verhoging van het ALAT gehalte en/of verhoging van het ASAT gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Lojuxta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven