Lithium

Bijgewerkt op 28 september 2017

Wat is lithium?

Lithium wordt gebruikt als geneesmiddel bij de behandeling van manische depressie (bipolaire stoornis). Het middel is beschikbaar als tabletten en capsules. Het wordt door verschillende fabrikanten onder verschillende namen – Priadel en Camcolit – op de markt gebracht.

Camcolit (lithium)
Camcolit tabletten

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lithium wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornis. Daarnaast wordt het soms ook toegepast bij het voorkomen van een depressie bij mensen die vaker depressies doormaken.

Verder zijn er nog een aantal zeldzame ziekten waarbij het middel soms wordt voorgeschreven, zoals kraambedpsychosenasociliaire neuralgie, schizoaffectieve stoornis, slaaphoofdpijn, en het syndroom van Kleine-Levin.

Hoe werkt het?

Lithium zorgt ervoor dat de stemmingswisselingen bij bipolaire stoornis minder uitgesproken worden. Dus in een fase van depressiviteit werkt het antidepressief en in een fase van overdreven druk gedrag (manische fase) vermindert het de overdreven opgewektheid en drukte.

Bijwerkingen lithium

Het middel kan verschillende bijwerkingen veroorzaken. Een van de meest vervelende bijwerkingen is aantasting van de nieren.

Daarnaast komen de volgende bijwerkingen regelmatig voor:

Verder kunnen optreden: ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis), oedeem, en acne.

Het probleem met lithium is dat het middel alleen goed werkzaam is bij een bepaalde bloedspiegel. Als de bloedspiegel te laag is werkt het niet en als de bloedspiegel te hoog is ontstaan vergiftigingsverschijnselen. Zie hiervoor de webpagina over lithiumvergiftiging.

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter.

Toediening en dosering

De juiste dosering is van belang om de bloedspiegel binnen een bepaalde range te houden. Daarom wordt de bloedspiegel van patiënten die lithium gebruiken regelmatig gecontroleerd. De bloedspiegel mag niet hoger zijn dan 1,5 mmol/liter. Is dat wel het geval dan is er een groot risico op het ontstaan van symptomen van lithiumvergiftiging.

Wanneer niet gebruiken?

Er zijn een aantal contra-indicaties voor het gebruik van lithium. Contra-indicaties zijn omstandigheden waarin het middel niet gebruikt mag worden omdat gebruik van het middel dan problemen kan geven. Contra-indicaties voor het gebruik van lithium zijn onder andere slecht werkende nieren (nierfalen) en een verlaagd natrium gehalte in het bloed (hyponatriëmie). Voor een volledig overzicht van contra-indicaties verwijzen wij naar de bijsluiter van dit geneesmiddel.

Verder lezen

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit geneesmiddel.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 28 september 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven