Lisdexamfetamine

Bijgewerkt op 1 juni 2021

Wat is lisdexamfetamine?

Lisdexamfetamine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD. Het wordt op de markt gebracht door Shire onder de merknaam Elvanse. Elvanse wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules met 20 mg, 30 mg, 50 mg en 70 mg lisdexamfetamine.

Hoe werkt het?

Lisdexamfetamine wordt in het lichaam omgezet in de werkzame stof dexamfetamine.

Bij welke aandoeningen?

Lisdexamfetamine wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD.

Welke dosering?

De aanbevolen aanvangsdosis is eenmaal per dag 20 mg of 30 mg. Na steeds een week kan de dosering zo nodig worden verhoogd met 10 mg of 20 mg. De maximale dosering is 70 mg per dag. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De capsules dienen ’s ochtends te worden ingenomen, met of zonder voedsel. Eventueel kan voor inname de inhoud van de capsule worden gemengt met zacht voedsel of een drank.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan lisdexamfetamine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slecht slapen, geen trek in eten, droge mond, buikpijn en vertraagde groei (achterblijvende lengtegroei en/of onvoldoende aankomen in gewicht). Voor uitgebreide informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Elvanse. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

N06BA12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven