Liraglutide

Bijgewerkt op 4 februari 2024

Wat is liraglutide?

Liraglutide is een geneesmiddel tegen suikerziekte en overgewicht. Voor de behandeling van suikerziekte wordt het op de markt gebracht onder de merknaam Victoza. Voor de behandeling van overgewicht wordt het op de markt gebracht onder de merknaam Saxenda. Zowel Victoza als Saxenda worden geleverd als injectie. Beide middelen worden dagelijks onder de huid (subcutaan) toegediend. Dit artikel gaat over werking, toepassingen (indicaties) en bijwerkingen van liraglutide.

Saxenda (liraglutide) pen voor zelfinjectie
Saxenda (liraglutide) pen voor zelfinjectie – bron: Saxenda.com

Hoe werkt het?

Liraglutide is een zogenaamde ‘GLP-1 agonist‘. GLP-1 agonisten zijn geneesmiddelen die de werking van glucagon-like peptide 1 (GLP-1) nabootsen. Ze zijn werkzaam doordat ze de zogenaamde GLP-1 receptoren prikkelen. Dit zijn receptoren op cellen in de alvleesklier en op hersencellen. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over GLP-1 agonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Liraglutide wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor de behandeling van overgewicht (obesitas).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan liraglutide bijwerkingen geven. Bijwerking die regelmatig voorkomen zijn:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals:

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Victoza. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Victoza of Saxenda vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven