Linezolid

Bijgewerkt op 8 augustus 2022

Wat is linezolid?

Linezolid is een geneesmiddel tegen infecties door bacteriën (antibioticum). Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Zyvoxid. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar. Zyvoxid wordt geleverd als omhulde tablet en als infusievloeistof. De tabletten bevatten 600 mg linezolid. De infusievloeistof wordt geleverd in zakken van 300 milliliter. Elke milliliter vloeistof bevat 2 milligram van de werzame stof.

verpakking Zyvoxid (linezolid)  600 mg tabletten
verpakking Zyvoxid (linezolid) 600 mg tabletten – bron: Pfizer

Bij welke aandoeningen?

Linezolid wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van longontsteking, infecties van de huid, infecties van de weke delen en tuberculose.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antibiotica kan ook linezolid bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slecht slapen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, metaalsmaak, darmverstopping (obstipatie), vol gevoel in de buik, huiduitslag, schimmelinfecties en diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder een verhoogd creatinekinase gehalte, verhoogd lactaatdehydrogenase (LDH) gehalte, verhoogd aantal bloedplaatjes (trombocytose), verlaagd eiwit gehalte, verlaag natrium gehalte en een verlaagd hemoglobine gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Zyvoxid 600 mg tabletten.

ATC-code

J01XX08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven