Lichttherapie

Bijgewerkt op 15 januari 2016

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een behandeling voor mensen met winterdepressie. Bij deze behandeling worden mensen dagelijks gedurende enige tijd blootgesteld aan licht van een lichttherapielamp. De blootstelling aan licht werkt dus genezend.

lichttherapie
lichttherapie

Hoe gaat lichttherapie?

Licht therapie kan zowel thuis als in een kliniek worden gedaan. De therapie zelf bestaat meestal uit een kuur van 7 dagen met dagelijkse sessies van 30-60 minuten.

Tijdens de behandelsessies neem je plaats tegenover een lichttherapielamp. Dat is een speciale lamp of lichtbak met een intensiteit van 10.000 lux of meer.

Het is de bedoeling om gedurende de behandeling steeds met het gezicht in de richting van de lamp te zitten. Hoe meer licht op het netvlies valt, des te beter het resultaat.

Lichttherapie bij winterdepressie

Voordelen

Het grote voordeel van lichttherapie is dat het een eenvoudige behandeling is die weinig belasting voor de patiënt oplevert.

Nadelen

Nadeel van lichttherapie is dat het (bijna) dagelijks 30-60 minuten tijd vergt. Een ander nadeel is dat het niet bij iedereen werkt. Ongeveer 70-80% van de mensen met een winterdepressie heeft baat bij deze vorm van behandeling. Dat betekent dat nog steeds 20-30% onvoldoende of geen verbetering van de klachten zullen ondervinden. Ten slotte is licht therapie niet voor iedereen geschikt. Zo kunnen mensen met afwijkingen aan het netvlies, bijvoorbeeld door diabetische retinopathie, niet altijd gebruik maken van deze vorm van behandeling.

Engelse term

light therapy

Scroll naar boven