Leuproreline

Bijgewerkt op 20 januari 2022

Wat is leuproreline?

Leuproreline is een geneesmiddel dat de werking van het natuurlijke hormoon GnRH blokkeert. Het wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder endometriose en prostaatkanker. Het middel wordt door Astellas Pharma op de markt gebracht onder de merknaam Eligard. Door Abbvie wordt het op de markt gebracht onder de merknaam Lucrin. Een andere naam voor leuproreline is leuprolide.

Hoe werkt het?

Leuproreline is een zogenaamde GnRH-agonist. Het bootst in principe de werking van het hormoon GnRH na. Door een mechanisme dat ‘receptor downregulatie’ wordt genoemd veroorzaakt het bij langdurig gebruik juist een werking die tegengesteld is aan die van GnRH. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over GnRH-agonisten.

Bij welke aandoeningen?

Leuproline wordt gebruikt bij de volgende aandoeningen / omstandigheden:

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook leuproreline bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn opvliegers, gewichtstoename, slapeloosheid, vermoeidheid, minder zin in seks, overmatig blozen, overmatig transpireren, en reactie op de injectieplaats.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Lucrin.

ATC-code

L02AE02

Synoniemen

leuprolide

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van leuproreline vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven