Letrozol

Bijgewerkt op 7 september 2022

Wat is letrozol?

Letrozol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Soms wordt het ook gebruikt om borstkanker te voorkomen. Het wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Femara. Er zijn ook generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar. Femara wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 2,5 milligram letrozol. De gebruikelijke dosering is eenmaal daags één tablet.

Hoe werkt het?

Letrozol is een zogenaamde aromataseremmer. Het remt de werking van het enzym aromatase in het lichaam. Aromatase speelt een rol bij de aanmaak van oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen). Gebruik van aromataseremmende middelen als letrozol verlaagt de aanmaak van oestrogenen in het lichaam.

Bij welke aandoeningen?

Letrozol wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van borstkanker. Het gaat om borstkanker die sneller groeit onder invloed van oestrogenen, de zogenaamde hormoongevoelige borstkanker (hormoongevoelig mammacarcinoom). Daarnaast wordt het soms gebruikt om borstkanker te voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook dit middel bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, zich zwak voelen, zich niet lekker voelen, opvliegers, meer zweten en pijnlijke gewrichten. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, overgeven, buikpijn, verstopping van de darm, spierpijn, oedeem, botpijn en duizeligheid.

Gebruik van dit middel kan ook leiden tot bepaalde complicaties, zoals urineweginfecties en carpale tunnelsyndroom. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd cholesterol gehalte (hypercholesterolemie) en, minder vaak, een verhoogd bilirubine gehalte (hyperbilirubinemie). Zelden ontstaat verhoging van leverenzymen of een vermindering van het aantal witte bloedcellen (leukopenie). In zeer zeldzame gevallen kunnen ernstige complicaties optreden, zoals toxische epidermale necrolyse (TEN), angio-oedeem of een anafylactische reactie.

Kijk voor aanvullende informatie over bijwerkingen in de bijsluiter van Femara.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven