Lenalidomide

Bijgewerkt op 6 oktober 2020 door Simpto.nl

Wat is lenalidomide?

Lenalidomide is een geneesmiddel tegen de ziekte van Kahler. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van zogenaamde myelodysplastische syndromen. Het middel wordt op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Celgene onder de merknaam Revlimid. Revlamid is beschikbaar als capsule. Er zijn capsules in zeven verschillende sterktes, namelijk met respectievelijk 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg, en 25 mg van de werkzame stof.

Revlimid (lenalidomide) capsules
Revlimid capsules

Hoe werkt het?

Lenalidomide remt kankercellen direct en stimuleert afweercellen die een rol spelen bij het opruimen van bepaalde kankercellen.

Bij welke aandoeningen?

Lenalidomide is officieel geregistreerd voor de behandeling van de ziekte van Kahler (multipel myeloom), myelodysplastisch syndroom en mantelcellymfoom. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van myeloproliferatieve aandoeningen, zoals myelofibrose. Sinds 2020 is het middel ook beschikbaar voor behandeling van mensen met folliculair lymfoom.

Bijwerkingen

Het middel veroorzaakt regelmatig afwijkingen in het bloed, zoals:

Daarnaast kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Zich zwak voelen
  • Rugpijn
  • Huiduitslag
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Verstopping
  • Duizeligheid
  • Jeuk
  • Spierkrampen
  • Spierpijn
  • Tintelend of prikkelend gevoel in de vingers en/of handen en tenen en/of voeten
  • Verminderd of doof gevoel in de vingers en/of handen

Lenalidomide kan ook leiden tot trombose en longembolie.

Voor een volledige lijst met mogelijke bijwerkingen verwijzen we naar de Europese bijsluiter (EPAR) van dit middel.

Dosering

Revlimid wordt geleverd als capsules van 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg , 10 mg, 15 mg, 20 mg , en 25 mg. De dosering is per patiënt verschillend en hangt af van onder andere bepaalde bloedwaarden en werking van de nieren. Het middel wordt meestal in combinatie met dexamethason voorgeschreven. De behandelend arts zal voor elke afzonderlijke patiënt een dosisschema vaststellen.

Vanwege het risico op trombose en embolie wordt de behandeling met Revlimid vaak gecombineerd met acetylsalicylzuur. Acetylsalicylzuur helpt trombose en embolie voorkomen door de stolling van bloed te remmen.

Gebruik tijdens zwangerschap

De chemische structuur van lenalidomide lijkt op die van thalidomide. Thalidomide werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw onder de merknaam Softenon door zwangere vrouwen gebruikt als middel tegen zwangerschapsmisselijkheid.  Vanwege de gelijkenis met thalidomide is de verwachting dat gebruik van lenalidomide tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind. Daarom mag het middel niet door zwangeren worden gebruikt. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die het middel gaan gebruiken moeten anticonceptiemiddelen gebruiken om te voorkomen dat ze zwanger worden.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit geneesmiddel verwijzen we naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een samenvatting van de productkenmerken zoals vastgelegd door de Europese gezondheidsautoriteiten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 oktober 2020

1 gedachte over “Lenalidomide”

  1. Gerard Hoffman

    Ik gebruik lenalidomide. Bij mij zijn bijwekingen stoelgang maar dat is na het innemen van laxeermiddel verdwenen. Heftiger is mijn bloeddruk. ‘s morgens 180-90, ‘ s middags 150-80, ‘s avonds 120-50. En dat ieder gag. Voordat ik met deze kuur begon gebruikte ik een bloeddruk verlagend middel losartankalium 100 mg. In combinatie van deze twee werd mijn bloeddruk’s avonds 120-45 met duiziligheid als gevolg. Mijn huisarts heeft geadviseerd met losartankalium tijdelijk te stoppen en de bloeddruk in de gate te houden. Bij te hoog aan de bel trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven