Laparoscopische cholecystectomie

Bijgewerkt op 26 oktober 2016

Wat is een laparoscopische cholecystectomie?

Een laparoscopische cholecystectomie is een ingreep waarbij de galblaas wordt verwijderd via een kijkoperatie.

De laparoscopische cholecystectomie werd in 1990 in Nederland ingevoerd als behandeling voor galstenen. Tot die tijd werd een galblaas verwijderd via een buikoperatie. Inmiddels is de laparoscopische cholecystectomie de standaardbehandeling voor het verwijderen van de galblaas bij mensen die klachten hebben van galstenen.

Bij welke aandoeningen?

Deze ingreep wordt gedaan bij de volgende aandoeningen:

Hoe wordt het gedaan?

Bij een laparoscopische cholecystectomie wordt de patient onder algehele narcose gebracht. Er wordt een blaaskatheter ingebracht om urine op te vangen. Vervolgens worden op verschillende plaatsen in de buik kleine sneetjes gemaakt waarlangs de apparatuur voor de kijkoperatie in de buikholte wordt gebracht. Door een van de gaatjes wordt een dunne staaf in de buikholte ingebracht met daarop een videocamera.

laparoscopische cholecystectomie

De chirurg gaat vervolgens op zoek naar de galblaas. Als die gevonden is zal de slagader van de galblaas worden afgebonden en doorgesneden. Hetzelfde wordt gedaan met de galgang (ductus cysticus). De galblaas is dan losgemaakt en kan via een van de gaatjes in de buikwand worden verwijderd uit het lichaam.

De ingreep duurt meestal 1-1,5 uur. Soms blijkt tijdens de ingreep dat de galblaas moeilijk te verwijderen is met een kijkoperatie. Dan kan de chirurg besluiten om de buik open te maken en de galblaas via een gewone operatie te verwijderen.

Voordelen laparoscopische cholecystectomie

Het voordeel van een laparoscopische cholecystectomie ten opzichte van een gewone cholecystectomie (buikoperatie waarbij de galblaas wordt verwijderd) is een kortere opname in het ziekenhuis (of zelfs dagbehandeling), een kortere herstelperiode en daardoor ook snellere hervatting van de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast is de ingreep ook goedkoper dan een gewone cholecystectomie.

Welke complicaties kunnen optreden?

Een laparoscopische cholecystectomie is veiliger dan een ‘gewone’ cholecystectomie. Toch kunnen ook hierbij complicaties optreden, zoals:

  • Bloeding
  • Letsel aan de galwegen
  • Wegsijpelen van inhoud van de galblaas

Uitgegeven door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 2 augustus 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven