Lanreotide

Bijgewerkt op 29 maart 2021

Wat is lanreotide?

Lanreotide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van gezwellen die bepaalde hormonen uitscheiden, zoals het geval is bij acromegalie en het carcinoïd syndroom. Het wordt op de markt gebracht door Ipsen Farmaceutica onder de merknaam Somatuline. Somatuline wordt geleverd als poeder voor injectievloeistof en als kant-en-klare voorgevulde injectiespuit (Somatuline AutoSolution). Het wordt meestal als injectie in de bilspier toegediend.

Hoe werkt het?

Lanreotide behoort tot een groep geneesmiddelen die somatostatine-analoga wordt genoemd. Deze middelen lijken op het hormoon somatostatine. Bij aanhoudend gebruik verlaagt het de concentratie van groeihormoon en insulineachtige groeifactor 1 (IGF-1).

Bij welke aandoeningen?

Lanreotide wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende aandoeningen:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook lanreotide bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, diarree, verminderde eetlust, , reacties op de plaats van injectie, moeheid, zich zwak voelen, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, spierpijn, lusteloosheid, winderigheid, opgeblazen gevoel, vettige ontlasting (steatorroe) en afvallen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verhoogd glucose gehalte (hyperglycemie), een verhoogd HbA1c gehalte en verhoging van de leverenzymen. Als complicatie kunnen zowel galstenen als suikerziekte (diabetes mellitus) ontstaan.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Somatuline.

ATC-code

H01CB03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven