Lanadelumab

Bijgewerkt op 21 september 2021

Wat is lanadelumab?

Lanadelumab is een geneesmiddel tegen erfelijk angio-oedeem. Het wordt gebruikt om aanvallen van erfelijk angio-oedeem te voorkomen. Het middel wordt momenteel ook getest op werkzaamheid bij mensen met een ernstige COVID-19 infectie.

Lanadelumab wordt op de markt gebracht door Shire onder de merknaam Takhzyro. Takhzyro wordt geleverd als infectievloeistof voor toediening via injectie onder de huid (subcutaan). Het wordt geleverd in ampullen van elk 2 milliliter. De injectievloeistof bevat 150 milligram van de werkzame stof per milliliter vloeistof, dus 300 milligram per ampul.

verpakking Takhzyro (lanadelumab) injectievloeistof
verpakking Takhzyro (lanadelumab) injectievloeistof

Hoe werkt het?

Lanadelumab is een zogenaamde bradykinine-remmer. Bradykinine is een stofje dat wordt onder invloed van kallikreïne afgesplitst van kininogeen. Zodra het afgesplitst is zal het aan bepaalde cellen van het afweersysteem binden. Op die manier kan het een ontstekingsreactie of overgevoeligheidsreactie opstarten. Zo speelt bradykinine een belangrijke rol bij het ontstaan van overgevoeligheidsreacties, zoals angio-oedeem. Door bradykinine te remmen wordt het aantal aanvallen van angio-oedeem verminderd.

Voor welke indicaties?

Lanadelumab wordt gebruikt voor de preventie van aanvallen van erfelijk angio-oedeem (hereditair angio-oedeem). Daarnaast wordt het momenteel getest op werkzaamheid tegen ernstige verschijnselen bij mensen met COVID-19.

Welke dosering?

Lanadelumab wordt gebruikt bij kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. Het middel kan ook door ouderen worden gebruikt. De standaarddosering is 300 milligram per twee weken. Dat betekent dat elke twee weken een ampul van 2 milliliter via een injectie onder huid (subcutaan) dient te worden toegediend.

Als bij de standaarddosering geen aanvallen meer optreden kan worden overwogen de toediening te verminderen naar eenmaal in de vier weken. Dit geldt vooral voor mensen met een relatief laag lichaamsgewicht.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook Takhzyro bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerking is een reactie op de plaats van injectie. Dat kan zijn roodheid, bloeduitstorting, pijn, jeuk, zwelling, verharding van de huid, een tintelend of prikkend gevoel etc. Dit komt bij ongeveer de helft van de gebruikers van het middel voor.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn overgevoeligheidsreacties, duizeligheid, rode vlekjes op de huid, rode bultjes op de huid en spierpijn. Overgevoeligheidsreacties kunnen zich uiten als jeuk over het hele lichaam of een tintelend of prikkelend gevoel in de tong. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bijvoorbeeld een verhoging van het ALAT-gehalte en verhoging van het ASAT-gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Takhzyro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven