Lactulose

Bijgewerkt op 3 december 2021

Wat is lactulose?

Lactulose is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van darmverstopping (obstipatie). Het wordt op de markt gebracht door de firma Mylan onder de merknaam Duphalac. Duphalact is beschikbaar als siroop. Ook zijn er verschillende merkloze middelen met lactulose op de markt.

Hoe werkt het?

Lactulose is een laxeermiddel (laxans). Het werkt doordat het water aantrekt. Hierdoor wordt de ontlasting wateriger en dus dunner. Daarmee wordt het makkelijker uitgepoept.

Bij welke aandoeningen?

Lactulose wordt gebruikt bij de behandeling van obstipatie (verstopping van de darm), zoals dat bijvoorbeeld kan voorkomen tijdens behandeling met opioïden. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van aambeien of andere aandoeningen van de anus om pijn tijdens de ontlasting te verlichten. Ten slotte wordt het soms gebruikt bij de behandeling van zogenaamde hepatische encefalopathie.

Welke dosering?

Obstipatie

De aanbevolen startdosering voor volwassenen is 15-45 milliliter siroop per dag in 1 of 2 doses. Na enkele dagen dient de dosering aangepast te worden naar een onderhoudsering van 15-30 milliliter per in 1 of 2 doses. Voor kinderen gelden lagere doseringen. De siroop dient na inname direct doorgeslikt te worden. Wanneer het middel eenmaal per dag wordt genomen dient dat steeds op hetzelfde tijdstip te zijn.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere laxantia kan lactulose bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn diarree, veel winden laten, buikpijn, misselijkheid en braken. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verlaagd kalium gehalte (hypokaliëmie) en een verhoogd natrium gehalte (hypernatriëmie). Bij aanhoudende diarree kan uitdroging (dehydratie) ontstaan. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Duphalac.

ATC-code

A06AD11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven