Sint-Janskruid

Bijgewerkt op 20 maart 2024

Wat is Sint-Janskruid?

Sint-Janskruid is een plant die als kruidengeneesmiddel wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. De medische naam voor Sint-Janskruid is Hypericum perforatum.

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)
Sint-Janskruid – bron: fir0002flagstaffotos, Wikimedia

Sint-Janskruid bloeit in juni en heeft gele bloemen.

Hoe werkt het?

Sint-Janskruid bevat verschillende bestanddelen die een werking hebben op de hersenen. Het gaat om stofjes als hypericine, hyperforine en pseudohypericine. Deze werkzame stoffen werken op dezelfde manier als de meeste antidepressiva. Ze verhogen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline die beschikbaar is voor prikkelgeleiding tussen de hersencellen.

De samenstelling van middelen die afgeleid zijn van Sint-Janskruid kan sterk verschillen. Sommige middelen bevatten alleen hypericine.

Bij welke aandoeningen?

Sint-Janskruid wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. Het is dus een plantaardig antidepressivum. Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van stress en/of van slapeloosheid ten gevolge van depressiviteit.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Middelen die Sint-Janskruid bevatten worden over het algemeen goed verdragen. De volgende bijwerkingen kunnen echter optreden bij gebruik van dit middel:

Interacties met geneesmiddelen

Sint-Janskruid kan interacties (wisselwerkingen) geven met andere geneesmiddelen. Dit gebeurt doordat Sint-Janskruid de lever aanzet om bepaalde enzymen aan te maken die leiden tot versnelde afbraak van die geneesmiddelen. Het gevolg is dat gelijktijdig gebruik van Sint-Janskruid met die geneesmiddelen kan leiden tot een verminderde werking van die middelen. Dit geldt onder andere voor:

Daarnaast kan gelijktijdig gebruik van Sint-Janskruid en bepaalde andere antidepressieve middelen leiden tot een versterkte toename van de signaalstof (neurotransmitter) serotonine in de hersenen. Dit kan leiden tot een ernstige aandoening, het zogenaamde serotoninesyndroom. Dit kan voorkomen bij gelijktijdig gebruik van Sint-Janskruid met verschillende soorten antidepressiva, waaronder tricyclische antidepressiva (bijv. amitriptyline, clomipramine), MAO-remmers, en SSRI‘s.

Synoniemen

Hypericum perforatum

Engelse naam

St John’s wort, Hypericum perforatum


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Sint-Janskruid vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven