Jodiumtabletten

Bijgewerkt op 11 oktober 2016

Wat zijn jodiumtabletten?

Jodium is een stofje dat gebruikt wordt door de schildklier om schildklierhormoon aan te maken. Jodiumtabletten bevatten jodium en worden beschouwd als voedingssupplement.

jodiumtabletten
jodiumtabletten

Waar worden ze voor gebruikt?

Tabletten met jodium worden gebruikt in geval van een kernramp om te voorkomen dat radioactief jodium – dat bij de ramp vrijkomt – wordt opgenomen door de schildklier. Ophoping van radioactief jodium in de schildklier kan ernstige schade aan het lichaam toebrengen. Verzadiging van de schildklier met jodium uit de tabletten voorkomt als het ware dat radioactief jodium wordt opgenomen.

Bijwerkingen jodiumtabletten

Er zijn geen bijwerkingen bekend van jodium.

Contra-indicaties jodiumtabletten

Jodium is een stofje dat in ons voedsel voorkomt. In principe kan iedereen dus jodiumtabletten innemen.

Gebruik & dosering

Je kunt de tabletten het beste oplossen in lauw water. Omdat de tabletten moeilijk oplossen kun je ze het beste eerst in stukjes breken. De jodiumpillen moeten een aantal weken worden geslikt.

Wat kosten jodiumtabletten

Tabletten met jodium zijn bij de apotheek verkrijgbaar voor rond de 20 euro per verpakking van 180 tabletten. Een recept is niet nodig.

Waar kopen?

Tabletten met jodium kunnen zonder recept worden besteld bij de apotheek. Er zijn ook online apotheken waar jodiumpillen besteld kunnen worden.

Jodiumtabletten bij kernrampen

Bij kernrampen kan – naast andere radioactieve stoffen – radioactief jodium vrijkomen. Als je radioactief jodium binnen krijgt zal de schildklier dit opnemen. De schildklier heeft namelijk jodium nodig om schildklierhormoon aan te maken. Als het radioactieve jodium eenmaal is opgenomen in de schildklier zal de radioactieve straling de schildklier en de omliggende weefsels beschadigen. Daarom is het van belang om te voorkomen dat het radioactieve jodium wordt opgenomen in de schildklier. Dit kan door jodiumtabletten in te nemen.

Inname van jodiumtabletten zorgt ervoor dat de schildklier verzadigd raakt met gewoon (niet-radioactief) jodium. Hierdoor krijgt het radioactieve jodium geen kans zich op te hopen in de schildklier. De tabletten moeten gedurende een paar weken worden geslikt. Na enkele weken zal namelijk het grootste deel van het radioactieve jodium vervallen zijn en is het gevaar geweken.

tsjernobyl
tsjernobyl

Veel landen waar zich kernreactoren bevinden hebben een voorraad van jodiumtabletten beschikbaar voor het geval er een kernramp plaatsvindt. Dat geldt ook voor Nederland. In sommige landen worden de tabletten zelfs al uitgedeeld aan mensen die in de omgeving van een kernreactor wonen. In Nederland geldt dat mensen die binnen een straal van 20 kilometer van een kernreactor wonen de jodiumpillen gratis kunnen afhalen bij de apotheker. De overheid zal in geval van een kernramp aangeven of en wanneer het nodig is om jodiumtabletten in te nemen.

De tabletten beschermen alleen tegen radioactief jodium en niet tegen andere radioactieve stoffen, zoals strontium en cesium. Het is bij een kernramp daarom altijd noodzakelijk om te schuilen tegen radioactieve straling.

Synoniemen

jodium tabletten, tabletten met jodium, jodiumtablet, jodiumpillen, joodtabletten

2 gedachten over “Jodiumtabletten”

  1. Wim Smeets

    Het is, voor zover bekend, niet schadelijk om voor een tijdelijke periode jodiumtabletjes te gebruiken, echter als u dit doet en er is een noodzakelijkheid om gebruik te maken van een nucleair geneeskundig onderzoek van de schildklier of de concentraties van het schildklierhormonen moeten om de één of andere reden bepaald worden, meld dit gebruik dan wel bij de behandelend arts omdat dit wel de interpretatie van de uitslag kan beinvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven