Ixazomib

Bijgewerkt op 11 oktober 2020

Wat is ixazomib?

Ixazomib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van multipel myeloom. Het wordt op de markt gebracht door Takeda onder de merknaam Ninlaro. Ninlaro wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules met drie verschillende sterktes, namelijk met 2,3 milligram, 3 milligram en 4 milligram ixazomib.

verpakking Ninlaro (ixazomib) 3 mg capsules
verpakking Ninlaro (ixazomib) 3 mg capsules – bron: compendium.ch

Hoe werkt het?

Ixazomib is een zogenaamde proteasoom-remmer. Proteasoom-remmers zijn geneesmiddelen de werking van zogenaamde proteasomen tegengaan. Proteasomen zijn onderdelen van cellen die ervoor zorgen dat eiwitten worden afgebroken. Proteasoom-remmers gaan deze werking dus tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ninlaro wordt gebruikt voor de behandeling van multipel myeloom (voorheen: ziekte van Kahler).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook ixazomib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid, braken, darmverstopping (obstipatie), perifere neuropathie en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals trombocytopenie (afname van het aantal bloedplaatjes) en neutropenie (afname van het aantal neutrofiele granulocyten). Ook kan het kalium gehalte van het bloed omlaag gaan. Dit wordt hypokaliëmie genoemd.

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de Samenvatting van de EPAR van Ninlaro. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XX50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven