IVM behandeling

Bijgewerkt op 11 november 2016

Wat is IVM behandeling?

IVM behandeling is een vruchtbaarheidsbehandeling. IVM staat voor ‘In Vitro Maturatie’, wat verwijst naar het rijpen van een onrijpe eicel in een laboratoriumschaaltje. In tegenstelling tot bij IVF vindt de rijping van de eicel dus niet in de eierstok in het lichaam van de vrouw plaats, maar buiten het lichaam in een laboratoriumschaaltje.

IVM-behandeling werd voor ’t eerst in 1991 uitgevoerd in Singapore.

Hoe werkt IVM?

Bij IVM behandeling worden onrijpe eicellen uit de eierstokken gehaald. Dit gebeurt door middel van een punctie (prik) in de eierstok onder geleide van een vaginale echo (zie afbeelding). De onrijpe eicellen worden vervolgens in een laboratorium tot rijping gebracht. Dit duurt ruim een dag.

eicellen oogsten bij IVM behandeling
eicellen oogsten bij IVM-behandeling

Voordelen IVM behandeling

Omdat de eicellen in het laboratorium worden gerijpt – in plaats van in het lichaam van de vrouw – hoeft de vrouw geen hormonen te gebruiken. Hierdoor loopt de vrouw niet het risico op overstimulatie door hormonen. Dit wordt wel het ‘ovarieel hyperstimulatiesyndroom’ of ‘OHSS’ genoemd.

Nadelen IVM behandeling

Het nadeel van IVM-behandeling ten opzichte van IVF-behandeling is dat de techniek minder efficiënt is. Dat betekent dat er minder zwangerschappen uit voortvloeien dan bij IVF. Het succespercentage per behandeling is dus lager, namelijk 15% per behandeling. Dat betekent dat 15% van de IVM-behandelingen leidt tot de geboorte van een kind.

Bij wie wordt IVM gedaan?

IVM-behandeling wordt gedaan bij vrouwen met een verhoogde kans op het krijgen van OHSS (zie hierboven), zoals vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom.

Daarnaast kan IVM worden gedaan bij vrouwen bij wie de eierstokken zijn verwijderd maar die toch kinderen willen krijgen.

Waar worden IVM-behandelingen uitgevoerd?

Op dit moment zijn er nog niet veel centra waar IVM wordt uitgevoerd. De eerste behandeling werd gedaan in een kliniek in Singapore. In Europa is het fertiliteitscentrum van de Universiteit van Brussel voorloper op het gebied van IVM-behandeling.

Bijwerkingen IVM

Omdat er nog weinig ervaring is met IVM-behandelingen kan nog niet met zekerheid worden gezegd of de behandeling leidt tot bepaalde afwijkingen bij het nageslacht. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Contra-indicaties IVM

Er bestaan voor zover bij ons bekend geen contra-indicaties voor het uitvoren van een IVM-behandeling.

Verder lezen

Op de engelstalige Wikipedia staat een lezenswaardig artikel over IVM-behandeling. Klik hier voor dit artikel.

Engelse term

In vitro maturation treatment, IVM

Duitse term

In-vitro-Maturation


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 augustus 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven