Ivermectine

Bijgewerkt op 19 februari 2020 door Simpto.nl

Wat is ivermectine?

Ivermectine is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door wormen. Het middel wordt in Nederland op de markt gebracht door MSD onder de merknaam Stromectol. Stromectol wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 3 milligram van de werkzame stof.

Stromectol (ivermectine) tabletten tegen worminfecties
Stromectol (ivermectine) tabletten

Ivermectine wordt ook geleverd als crème voor de behandeling van bepaalde vormen van rosacea. Deze toedieningsvorm wordt op de markt gebracht onder de merknaam Soolantra.

Bij welke aandoeningen?

Dit middel wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde infecties door wormen of luizen. Het is werkzaam tegen de volgende infecties:

Hoe werkt het?

Ivermectine verhoogt de doorlaatbaarheid van de celmembraan van parasieten. Hierdoor gaan de parasieten dood.

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het gewicht van de patiënt. Meestal wordt 200 microgram per kilogram lichaamsgewicht aangehouden als richtlijn voor de dosering.

Welke bijwerkingen zijn er?

Ivermectine geeft van zichzelf weinig bijwerkingen. Wel ontstaan regelmatig klachten doordat bepaalde stofjes vrijkomen uit de gedode wormpjes. Deze stofjes kunnen een overgevoeligheidsreactie geven. Dat kan leiden tot klachten als: snelle hartslag, licht in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie), hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, jeuk, galbulten (urticaria), ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis), pijn in de gewrichten, spierpijn, koorts, zich zwak voelen, oedeem, en vergrote lymfeklieren (lymfadenopathie).

Engelse vertaling

ivermectin


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 april 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2017

Plaats een reactie