Ivacaftor

Bijgewerkt op 9 november 2016

Wat is ivacaftor (Kalydeco®)?

Ivacaftor is een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van taaislijmziekte (cystische fibrose). De merknaam is Kalydeco. Het middel is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Vertex.

Ivacaftor tabletten
Kalydeco tabletten

Bij welke aandoeningen?

Ivacaftor is alleen geschikt voor mensen met taaislijmziekte die veroorzaakt wordt door bepaalde genetische afwijkingen. Ongeveer 4% van alle mensen met taaislijmziekte heeft één van deze genetische afwijkingen. Het gaat om een bepaalde veranderingen die kunnen optreden in het zogenaamde CFTR-gen.

Dosering ivacaftor

Kalydeco wordt geleverd in tabletten van 150 mg. De aanbevolen dosering voor oudere kinderen en volwassenen is tweemaal daags één tablet van 150 mg. Voor jongere kinderen geldt een lagere dosering.

Het wordt aanbevolen om Kalydeco tabletten in te nemen met voedsel dat vetten bevat. Voorbeelden zijn boter, kaas, eieren, pindakaas en zuivelproducten op basis van volle melk.

Bijwerkingen ivacaftor

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Wat kost het?

Er is een enorme discussie ontstaan over de kosten van Kalydeco. Het bedrijf dat Kalydeco op de markt brengt, Vertex Pharmaceuticals, brengt namelijk een bedrag van ruim US$ 300,000 in rekening voor een jaar behandeling met Kalydeco.

Verder lezen

Voor meer informatie is de Amerikaanse bijsluiter van Kalydeco online beschikbaar.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 18 mei 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven