Ivabradine

Bijgewerkt op 12 mei 2021

Wat is ivabradine?

Ivabradine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van angina pectoris en hartfalen. Het wordt op de markt gebracht door Servier onder de merknaam Procoralan. Daarnaast zijn tevens generieke versies van het middel beschikbaar. Procoralan wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten met 5 mg en met 7,5 mg ivabradine.

Bij welke aandoeningen?

Ivabradine wordt gebruikt bij de behandeling van stabiele angina pectoris. Daarnaast wordt het soms ook voorgeschreven aan mensen met zogenaamd systolisch hartfalen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ivabradine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn het waarnemen van lichtverschijnselen, langzame hartslag, hoofdpijn, duizeligheid, onscherp zien, moeheid, zich zwak voelen en hartkloppingen. Soms zijn er maagdarmklachten, waaronder buikpijn, misselijkheid en/of diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verhoogd urinezuur gehalte in het bloed en een verhoogd creatinine gehalte in het bloed. Verder kunnen afwijkingen op het ECG (hartfilmpje) optreden, waaronder een verlengd QT-interval en een hartblok (AV-blok).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Procoralan.

ATC-code

C01EB17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven