Isoprenaline

Bijgewerkt op 28 februari 2020

Wat is isoprenaline?

Isoprenaline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van een lage bloeddruk (hypotensie) bij mensen in shock. Het wordt toegediend als injectie of per infuus.

Hoe werkt isoprenaline?

Isoprenaline heeft dezelfde chemische structuur en werking als adrenaline. Dat betekent dat het de bloedvaten verwijdt en de hartslag versnelt. Daarnaast verwijdt het de luchtwegen (bronchiën). Deze effecten komen tot stand doordat isoprenaline de zogenaamde β-receptoren stimuleert. Het is een zogenaamde ‘β-receptoragonist’. Deze β-receptoren zitten op cellen in het hart en op spiercellen in de wanden van bloedvaten.

Door het stimuleren van de β-receptoren in het hart neemt de slagkracht van het hart toe. Dit wordt ‘positief inotroop effect’ genoemd. Daarnaast verhoogt het de hartslag. Dit wordt ‘positief chronotroop effect’ genoemd. Beide effecten op het hart zorgen voor een verhoging van de systolische bloeddruk.

De verwijding van de bloedvaten in het lichaam zorgt ervoor dat de diastolische bloeddruk omlaag gaat.

Toepassingen (indicaties) van isoprenaline

Isoprenaline wordt in Nederland vooral gebruikt voor de behandeling van mensen die in shock zijn. Bij hen is de systolische bloeddruk vaak extreem laag. Door toediening van isoprenaline gaat de systolische bloeddruk weer omhoog.

Isoprenaline wordt – tesamen met andere maatregelen- gebruikt bij verschillende vormen van shock, zoals hypovolemische shock, septische shock en cardiogene shock.

Omdat isoprenaline ook de luchtwegen verwijdt wordt het soms gebruikt bij de behandeling van bronchospasmen. Daarnaast wordt het middel soms gebruikt voor de behandeling van bepaalde geleidingsstoornissen in het hart (AV-block). Ten slotte wordt het soms gebruikt voor de behandeling van zogenaamde ‘Adams-Stokes aanvallen’.

Bijwerkingen van isoprenaline

Net als andere medicijnen kan isoprenaline bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het vaakst voor:

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van isoprenaline.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 september 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven