Irinotecan

Bijgewerkt op 29 januari 2022

Wat is irinotecan?

Irinotecan is een antikankermiddel (chemotherapie) dat wordt gebruikt voor de behandeling van kanker van de dikke darm (coloncarcinoom). Het wordt toegediend via een infuus. Irinotecan kan als bijwerking heftige diarree veroorzaken. Bij sommige patiënten kan dit leiden tot dehydratie (uitdroging). Ook wordt bij veel patiënten die met dit middel worden behandeld het immuunsysteem aangetast. Dat kan leiden tot infecties.

irinotecan infusievloeistof
irinotecan infusievloeistof (bron: Actiza)

Hoe werkt het?

Irinotecan remt een stofje dat van belang is voor de vermenigvuldiging van kankercellen. Dit stofje is het enzym ‘DNA-topoisomerase I’. Het speelt een belangrijke rol bij de vorming van DNA-ketens tijdens de celdeling. Vanwege de ongeremde celdeling van kankercellen is dit enzym in kankergezwellen zeer actief.

Omdat irinotecan het enzym DNA-topoisomerase I remt wordt het wel een ‘topoisomerase-remmer’ genoemd. Andere topoisomerase-remmers zijn topotecan, camptothecine, etoposide en teniposide.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Irinotecan wordt gebruikt voor de behandeling van dikkedarmkanker (coloncarcinoom) en endeldarmkanker (rectumcarcinoom). Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere antikankermiddelen, zoals fluorouracil, bevacizumab, capecitabine en cetiximab. Soms wordt irinotecan ook gebruikt voor de behandeling van de kleincellige vorm van longkanker.

Bijwerkingen irinotecan

Net als andere antikankermiddelen kan irinotecan vervelende bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor.

Contra-indicaties irinotecan

Irinotecan mag niet worden toegediend aan mensen met een chronische darmobstructie, chronische darmontsteking, ernstige beenmergdepressie, of mensen met een sterk verhoogd bilirubine gehalte van het bloed.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van irinotecan.


irinotecan molecuulstructuur
irinotecan molecuulstructuur (bron: Fvasconcellos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven