Irbesartan

Bijgewerkt op 7 december 2021

Wat is irbesartan?

Irbesartan is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Aprovel. Aprovel wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten met 75 mg, 150 mg en 300 mg irbesartan. Naast Aprovel zijn ook merkloze (generieke) versies beschikbaar.

Hoe werkt het?

Irbesartan is een zogenaamde angiotensine receptor blokker (ARB). ARB’s blokkeren de angiotensine II-receptor. Daardoor kan angiotensine II z’n werking niet uitoefenen. Angiotensine II stimuleert de bijnieren om het hormoon aldosteron uit te scheiden. Aldosteron zorgt ervoor dat in de nieren natrium (zout) wordt vastgehouden en kalium wordt uitgescheiden. Door de uitscheiding van aldosteron tegen te gaan zorgen ARB’s ervoor dat meer zout wordt uitgescheiden door de nieren in de urine. Zout trekt water mee zodat meer vocht wordt uitgeplast. De hoeveelheid vocht in het lichaam, en dus ook in de bloedvaten, neemt af waardoor de druk in de bloedvaten daalt.

Bij welke aandoeningen?

Irbesartan wordt gebruikt voor de behandeling van essentiële hypertensie bij volwassenen. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van slecht werkende nieren.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering voor de behandeling van een hoge bloeddruk is eenmaal per dag 150 mg irbesartan. Als hiermee de bloeddruk onvoldoende daalt kan worden verhoogd tot eenmaal per dag 300 mg, of kan een andere antihypertensivum worden toegevoegd.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan irbesartan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, misselijkheid, duizeligheid en spierpijn. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een verhoogd kalium gehalte (hyperkaliëmie) en een verhoogd creatinekinase gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Aprovel. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

C09CA04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven