Ipilimumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is ipilimumab?

Ipilimumab is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt sinds 2011 op de markt gebracht onder de merknaam Yervoy. Yervoy wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het wordt dus toegediend via een infuus.

Hoe werkt het?

Ipilimumab is een monoklonaal antilichaam dat wordt gebruikt als geneesmiddel. Monoklonale antilichamen zijn stofjes die heel gericht binden met een bepaald stofje in het lichaam. In het geval van ipilimumab is dat een stofje dat gelegen is aan de oppervlakte van zogenaamde cytotoxische T-cellen. Dit stofje wordt CTLA-4 genoemd.

Cytotoxische T-cellen spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen kankercellen. Aan de oppervlakte van deze cellen zitten namelijk stofjes (receptoren) die kankercellen herkennen. Hierdoor komt een reactie van het afweersysteem op gang. De CTLA-4 op de cytotoxische T-cellen voorkomen dat een dergelijke afweerreactie uit de hand loopt. CTLA-4 verhindert dus het ontstaan van een uitgesproken afweerreactie. Ipilimumab bindt aan CTLA-4 en verhindert zo dat CTLA-4 de afweerreactie kan afzwakken. Op die manier stimuleert het de cytotoxische T-cellen om de kankercellen te vernietigen.

Bij welke aandoeningen?

Ipilimumab wordt gebruikt bij de behandeling van uitgezaaid melanoom. Het wordt dan gebruikt in combinatie met het middel nivolumab. Een andere vorm van kanker waarbij ipilimumab wordt gebruikt is niercelkanker (niercelcarcinoom).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ipilimumab vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende staan hieronder genoemd.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van ipilimumab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven