Intubatie

Bijgewerkt op 21 mei 2024

Wat is intubatie?

Intubatie is een medische handeling waarbij een buisje – de ’tube’ – via de mond en de keel in de luchtpijp (trachea) wordt geplaatst. Soms wordt het buisje via de neus in de luchtpijp geplaatst. Het doel van intubatie is ondersteuning van de ademhaling. De volledige naam voor deze ingreep is tracheale intubatie of endotracheale intubatie.

Hoe gaat een intubatie?

Eerst worden medicijnen toegediend om het makkelijker te maken het buisje in te brengen. Vervolgens zal de arts met een zogenaamde laryngoscoop in de keel kijken. Hierbij komen de stembanden in beeld, waar de luchtpijp begint. Vervolgens wordt het buisje voorbij de stembanden in de luchtpijp geschoven. Een ballonnetje dat vastzit aan het uiteinde van het buisje wordt opgeblazen zodat het buisje vast blijft zitten in de luchtpijp.

Wanneer wordt het gedaan?

Meestal wordt een intubatie gedaan om de ademhaling te ondersteunen. In dat geval wordt het buisje verbonden met een mechanische ventilator. Dat is een apparaat dat zorgt voor het in- en uitblazen van lucht door het buisje. Intubatie met beademing wordt gedaan tijdens narcose bij operaties, en voor beademing met of zonder extra zuurstof bij mensen die zeer kortademig zijn.

Welke bijwerkingen of complicaties kunnen optreden?

Tijdens beademing kunnen het gebied bij de stembanden (larynx) en omliggende structuren beschadigd raken. Heel soms kan dit leiden tot een klaplong.

Synoniemen

tracheale intubatie, endotracheale intubatie

Engelse vertaling

intubation, tracheal intubation, endotracheal intubation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven