Intermitterende pneumatische compressietherapie

Bijgewerkt op 17 april 2018

Wat is intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC)?

Intermitterende pneumatische compressietherapie – vaak afgekort tot ‘IPC’ – is een behandeling om de afvoer van bloed vanuit de aderen richting het hart te stimuleren. Het wordt gebruikt bij de behandeling van oedeem. Soms wordt het ook gebruikt om de kans op trombose en longembolie te verminderen.

Hoe werkt IPC?

IPC wordt uitgevoerd door een manchet aan te brengen rondom de arm of het been met oedeem. Het manchet bestaat uit verschillende luchtkamers. De luchtkamers kunnen afzonderlijk van elkaar kunnen worden gevuld met lucht. Dat gebeurt met een pomp.

De afzonderlijke luchtkamers worden achtereenvolgens met lucht gevuld en weer geleegd. Hierdoor ontstaat een stuwende werking die het vocht als het ware naar boven (richting het hart) masseert.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

IPC wordt gebruikt bij de behandeling van oedeem of lymfoedeem in benen of armen. IPC wordt meestal gebruikt als gewone compressietherapie onvoldoende werkt.

Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van mensen met het Kasabach-Merritt syndroom. Daarbij is het doel om het bloedvatgezwel te laten slinken.

Soms wordt IPC gebruikt bij mensen met een verhoogd risico op diepe veneuze trombose, en daardoor ook op het krijgen van een longembolie. Bij hen zorgt IPC voor een betere doorstroming van de aders in het been.

Bijwerkingen en complicaties

Tekst volgt.

Engelse vertaling

intermittent pneumatic compression

Synoniemen voor intermitterende pneumatische compressietherapie zijn IPC, IPC-behandeling, IPC-therapie intermitterende pneumatische compressie.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 17 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven