Inotuzumab ozogamicine

Bijgewerkt op 11 mei 2021

Wat is inotuzumab ozogamicine?

Inotuzumab ozogamicine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van leukemie (bloedkanker). Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Besponsa. Besponsa wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend.

Bij welke aandoeningen

Inotuzumab ozogamicine wordt gebruikt bij de behandeling van acute lymfblastische leukemie bij volwassenen.

Hoe werkt het?

Inotuzumab ozogamicine is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Kijk voor aanvullende informatie op de webpagina over monoklonale antilichamen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen kan inotuzumab ozogamicine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, koorts, koude rillingen, buikpijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree of juist obstipatie en bloedneus. Veel voorkomende complicaties zijn luchtweginfecties, ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis) en bloedvergiftiging (sepsis). Ook ontstaan vaak afwijkingen in het bloed, zoals bijvoorbeeld een afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), een afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een afname van het hemoglobine gehalte (anemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Besponsa. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven