Indacaterol

Bijgewerkt op 18 april 2021

Wat is indacaterol?

Indacaterol is een geneesmiddel dat de luchtwegen verwijd. Het wordt gebruikt bij de behandeling van COPD (chronisch obstructieve longziekte). Het middel wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Hirobriz. Hirobriz wordt geleverd als capsule met inhalatiepoeder. De capsules worden gebruikt met een inhalator (‘Breezhaler’). Er zijn capsules met 150 microgram en met 300 microgram indacaterol.

Hoe werkt het?

Indacaterol werkt als een zogenaamd bèta2-sympathicomimeticum.

Bij welke aandoeningen?

Indacaterol wordt gebruikt bij de behandeling van chronisch obstructieve longziekte (COPD).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 150 microgram. Eventueel kan de dosering worden opgehoogd naar eenmaal per dag 300 microgram.

Welke bijwerkingen geeft ’t?

Indacaterol kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (keelontsteking, neusbijholteontsteking etc.), loopneus, keelpijn, hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekking (spasme) en perifeer oedeem. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn snelle hartslag (tachycardie), tintelingen in tenen of vingers (paresthesie), huiduitslag, spierpijn, hartkloppingen en pijn op de borst. Ook kunnen een verhoging van het glucose gehalte in het bloed (hyperglycemie) en suikerziekte (diabetes mellitus) optreden.

Kijk voor aanvullende informatie in de Samenvatting van de Productkenmerken van de EPAR van Hirobriz. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

R03AC18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven