Immunotherapie

Bijgewerkt op 9 november 2016

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie – of ook ‘immuuntherapie’ – is een vorm van behandeling waarbij het lichaam van de patiënt wordt gestimuleerd om antistoffen aan te maken. Meestal gaat het om antistoffen tegen bacteriën of virussen. In dat geval wordt gesproken van ‘inenting’ of ‘vaccinatie’ tegen een bepaalde infectieziekte. Maar bij bepaalde vormen van kanker is het ook mogelijk om het lichaam te stimuleren om antistoffen aan te maken tegen de kankercellen.

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende toepassingen van immunotherapie. Hieronder een overzicht van de verschillende vormen.

Inenting (vaccinatie)

De meest bekende vorm van immunotherapie is inenting (vaccinatie). Door een klein beetje of een onderdeel van een ziekteverwekker – bijvoorbeeld een bacterie of een virus – toe te dienen wordt het afweersysteem gestimuleerd om antistoffen te maken tegen de bacterie of het virus. Als op een later moment iemand besmet raakt met de betreffende ziekteverwekker zal het lichaam direct een afweerreactie op gang brengen.

Immunotherapie bij kanker

Met ‘immunotherapie bij kanker’ wordt meestal bedoeld de behandeling met bepaalde moderne geneesmiddelen die het afweersysteem stimuleren. Het gaat dan over geneesmiddelen uit de groepen ‘cytokinen’ en ‘monoclonale antilichamen‘. Deze middelen worden bij de behandeling van kanker op verschillende manieren ingezet.

Monoclonale antilichamen zijn antistoffen die door farmaceutische bedrijven worden gemaakt en als geneesmiddel op de markt worden gebracht. Het zijn eiwitmoleculen die in laboratoria zo worden ontworpen dat ze precies passen op bepaalde moleculen op de celwand van kankercellen. Na toediening – meestal via een infuus – zullen ze zich vastkleven aan kankercellen. De kankercellen worden hierdoor beter herkenbaar voor cellen van het eigen afweersysteem. Deze afweercellen kunnen vervolgens heel gericht de kankercellen aanvallen.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Immunotherapie wordt gebruikt voor bepaalde vormen van allergie en kanker.

Engelse term

immunotherapy


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 mei 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven