Idursulfase

Bijgewerkt op 21 mei 2023

Wat is idursulfase?

Idursulfase is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van kinderen met het syndroom van Hunter (mucopolysaccharidose II). Het vervangt het enzym dat bij deze kinderen ontbreekt. Daarom is het een vorm van enzymvervangingstherapie. Het wordt op de markt gebracht door Shire onder de merknaam Elaprase. Elaprase wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het wordt via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend. Dit artikel gaat over werking, toepassing en bijwerkingen van idursulfase.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Idursulfase wordt gebruikt als enzymsubstitutietherapie bij de behandeling van het syndroom van Hunter (mucopolysaccharidose II, MPS II).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan ook idursulfase bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, misselijkheid, braken, huiduitslag, jeuk, galbulten, rode verkleuring van de huid, rood gezicht, piepende ademhaling, diarree en pijn op de borst. Ook kunnen zogenaamde neutraliserende antilichamen worden gevormd. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Elaprase. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

A16AB09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven