Idebenon

Wat is idebenon?

Idebenon is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met erfelijke opticusatrofie van Leber (Leber hereditaire opticusatrofie). Het middel wordt op de markt gebracht door de firma Santhera onder de merknaam Raxone. Raxone wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 150 milligram idebenon.

Hoe werkt het?

Opticusatrofie van Leber wordt veroorzaakt door een foutje in het DNA van mitochondriën. Mitochondriën zijn structuurtjes in de cellen van ons lichaam die zorgen voor de energiehuishouding in de cellen. Door het foutje in het mitochondriaal DNA zullen cellen in de macula van het oog afsterven. Idebenon herstelt als het ware het foutje in het mitochondriale DNA waardoor de macula-cellen niet meer afsterven.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is driemaal per dag 300 milligram idebenon. De behandelend arts kan redenen hebben om af te wijken van de aanbevolen dosering. De tabletten dienen in z’n geheel (dus zonder breken of kauwen) met water te worden doorgeslikt. Het is van belang om uiterlijk één jaar na het beginnen van de symptomen te starten met de behandeling.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook idebenon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn keelpijn, hoesten, diarree, pijn in de rug, misselijkheid en braken. In zeldzame gevallen kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie), een verhoging van de leverenzymen en verhoging van het cholesterol gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Raxone. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

N06BX13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven