Bijgewerkt op 19 september 2019 door Simpto.nl
Wat is idarucizumab?
Idarucizumab is een geneesmiddel dat de werking van het antistollingsmiddel dabigatran (merknaam: Pradaxa) tegengaat. Dat kan nodig zijn als iemand die dabigatran gebruikt bijvoorbeeld plotseling geopereerd moet worden of een bloeding krijgt.
Idarucizumab wordt op de markt gebracht onder de merknaam Praxbind. Praxbind is beschikbaar als vloeistof voor injectie of toediening via een infuus. Het wordt direct in de bloedbaan toegediend.
Hoe werkt het?
Idarucizumab is een antistof. Antistoffen zijn chemische stoffen die een binding aangaan met andere chemische stoffen (‘antigenen’). Idarucizumab is zo gemaakt dat het een sterke binding aangaat met dabigatran. Hierdoor wordt dabigatran onwerkzaam. De werking treedt direct na toediening in.
Hoe wordt het gemaakt?
Idarucizumab wordt in een fabriek gemaakt met behulp van recombinant DNA-technologie. Dat betekent dat cellen worden ‘geprogrammeerd’ om idarucizumab te maken. In dit geval gaat het om cellen van de eierstokken van de Chinese hamster. Vervolgens worden deze cellen gekweekt, zodat ze op grote schaal het geneesmiddel gaan produceren.
Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?
Idarucizumab wordt gebruikt bij mensen die het antistollingsmiddel dabigatran gebruiken en onverwacht een operatie moeten ondergaan. Normaal gesproken wordt het gebruik van antistollingsmiddelen ruim voor de operatie gestopt. Een operatie bij mensen die een antistollingsmiddel gebruiken kan namelijk gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot ernstige en aanhoudende bloedingen. Het kan echter voorkomen dat iemand een spoedoperatie moet ondergaan. In dat geval kan idarucizumab worden gebruikt om de werking van dabigatran direct te blokkeren.
Behalve bij spoedoperaties wordt het middel ook gebruikt om ernstige bloedingen bij mensen die dabigatran gebruiken te stoppen.
Welke bijwerkingen zijn er?
Omdat het de werking van een ander geneesmiddel tegengaat verwacht je eigenlijk niet of nauwelijks bijwerkingen van idarucizumab. Desondanks zijn er toch bijwerkingen gemeld. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:
- delier
- longontsteking
- koorts
- darmverstopping (obstipatie)
- verlaging van het kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie)
- klachten die kunnen wijzen op een overgevoeligheidsreactie, zoals bijvoorbeeld:
- huiduitslag
- jeuk
- bronchospasme
Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van idarucizumab. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.