Hydroxocobalamine

Bijgewerkt op 2 december 2021

Wat is hydroxocobalamine?

Hydroxocobalamine is vitamine B12. Het is geregistreerd als geneesmiddel voor de behandeling van bloedarmoede door een vitamine B12-tekort. Het wordt als geneesmiddel op de markt gebracht door Takeda onder de merknaam Hydrocobamine. Ook zijn merkloze versies van het middel beschikbaar. Hydrocobamine wordt op de markt gebracht als injectievloeistof. De injectievloeistof wordt geleverd in ampullen van 2 milliliter en heeft een concentratie van 500 microg/ml. Het middel wordt met een injectie in de spier (intramusculair) of onder de huid (subcutaan) toegediend.

Hydroxocobalamine is ook de werkzame stof in het middel Cyanokit. Cyanokit wordt gebruikt voor de behandeling van cyanidevergiftiging. Het zet namelijk cyanide om in het veel minder giftige cyanocobalamine. Dit wordt vervolgens door de nieren in de urine uitgescheiden. Cyanokit wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend via een infuus. De dosering voor deze toepassing is veel hoger dan die voor de behandeling van vitamine B12-tekort (vitamine B12-deficiëntie).

Bij welke aandoeningen?

Hydroxocobalamine wordt gebruikt bij de behandeling van bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 (pernicieuze anemie). Daarnaast wordt het gebruikt om pernicieuze anemie te voorkomen bij mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van pernicieuze anemie, bijvoorbeeld na operatieve verwijdering van de maag (maagresectie) of operatieve verwijdering van de dunne darm (dunnedarmresectie).

Welke bijwerkingen geeft het?

Hydroxocobalamine kan als geneesmiddel hoofdpijn en jeugdpuistjes (acne) geven. Daarnaast kunnen in zeldzame gevallen overgevoeligheidsreacties optreden.

ATC-code

B03BA03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven