Hoofdhuidkoeling

Bijgewerkt op 19 december 2017 door Simpto.nl

Wat is hoofdhuidkoeling?

Hoofdhuidkoeling is een behandeling om te voorkomen dat mensen die chemotherapie krijgen haaruitval krijgen. De behandeling werkt bij zo’n 60-70% van de patiënten die chemotherapie krijgen.

hoofdhuidkoeling
hoofdhuidkoeling

Hoe gaat hoofdhuidkoeling?

Koeling van de hoofdhuid vindt plaats door gedurende enkele uren een speciale hoofdkap te dragen (zie afbeelding hierboven). Door de koeling neemt de doorbloeding van de haarwortels van de hoofdhuid af. Hierdoor komt er minder van de schadelijke antikankermiddelen in contact met de haarwortels en wordt de schade die de middelen kunnen aanbrengen aan de haarwortels dus ook minder. Het gevolg is dat minder haren zullen uitvallen.

Wanneer wordt hoofdhuidkoeling gedaan?

Hoofdhuidkoeling wordt gedaan voor, tijdens en na toediening van de chemokuur. Dat betekent dat de patiënt ongeveer twee uur langer op de dagbehandeling moet blijven dan wanneer geen hoofdhuidkoeling wordt toegepast.

Wat kan ik ervan verwachten?

De werkzaamheid is afhankelijk van de antikankermiddelen die worden gebruikt. Bij 60-70% van de mensen werkt de koeling van de hoofdhuid zo goed dat ze geen pruik of hoofdbedekking nodig hebben.

Bijwerkingen

Koeling van de hoofdhuid geeft weinig bijwerkingen. In het begin van de behandeling kan de koude hoofdkap als vervelend worden ervaren. Dit verdwijnt meestal na 10-15 minuten. Daarnaast krijgen sommige mensen hoofdpijn.

Wanneer niet gebruiken?

Bij een aantal – vooral zeldzame – aandoeningen kan hoofdhuidkoeling niet toegepast worden. Het gaat om aandoeningen waarbij veranderingen in het lichaam optreden onder invloed van een koude temperatuur. Voorbeelden zijn cryoglobulinemie, koude agglutinine ziekte en koude posttraumatische dystrofie. Daarnaast wordt gebruik van deze behandelmethode ook afgeraden bij mensen met bloedkanker (leukemie), lymfeklierkanker (maligne lymfoom) en melanoom.

Verder lezen

De stichting ‘Geef-haar-een-kans‘ heeft een website waarop u meer kunt lezen over deze behandeling.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 16 november 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2016

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven