Heparine

Bijgewerkt op 6 november 2020 door Simpto.nl

Wat is heparine?

Heparine is een stof die wordt gewonnen uit organen van dieren. Bij toediening aan mensen zal heparine een stofje in het lichaam stimuleren dat de bloedstolling remt. Daarom wordt het gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij bloedstolsels in het lichaam ontstaan: trombose en embolie.

heparine injectievloeistof
heparine injectievloeistof

Hoe werkt het?

Heparine gaat de samenklontering (stolling) van bloed tegen. Daarmee voorkomt het de vorming van stolsels in de bloedvaten (trombose) en daarmee het afsluiten van bloedvaten.

Welke verschillende middelen zijn er?

Heparine bestaat eigenlijk uit allerlei verschillende moleculen. Uit onderzoek is gebleken dat de stofjes in heparine die een lager molecuulgewicht hebben beter werken en minder bijwerking geven dan de stofjes met een hoger molecuulgewicht. Daarom worden tegenwoordig de stofjes met een lager molecuulgewicht uit de heparine gehaald en verkocht als apart product: ‘laag-moleculair gewicht heparines‘.

Voorbeelden van laag-moleculair gewicht heparines zijn:

Bij welke aandoeningen?

Heparines worden gebruik bij behandeling van de volgende aandoeningen:

Heparines worden ook gebruikt om bepaalde vormen van trombose te voorkomen. Zo krijgen mensen die langdurig aan bed gebonden zijn (bijv. na een zware operatie) een injectie in de buik met laag-moleculair gewicht heparine. Dat is om te voorkomen dat ze een trombosebeen krijgen. Ook mensen die langere tijd een infuus in de arm nodig hebben krijgen soms heparines. Dat is om te voorkomen dat ter plekke van het infuus een zogenaamde tromboflebitis ontstaat.

Bijwerkingen van heparines

De volgende bijwerkingen kunnen optreden bij gebruik van heparines:

Naast deze bijwerkingen kunnen ook bepaalde bloedwaardes verhoogd zijn bij gebruik van dit middel. Het gaat dan om de leverenzymen ALAT en ASAT.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit middel verwijzen wij naar de bijsluiter.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 31 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven