Hemine

Bijgewerkt op 12 januari 2022

Wat is hemine?

Hemine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van porfyrie. Het wordt op de markt gebracht door Recordati onder de merknaam Normosang. Normosang wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Hemine wordt gebruikt bij een ernstige porfyrie-aanval, zoals dat kan voorkomen bij acute intermitterende porfyrie, porphyria variegata of hereditaire coproporfyrie. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanvallen waarbij de pijnklachten na een dag nog ondraaglijk zijn, aanvallen waarbij psychiatrische klachten en/of neurologische uitval optreden, of bij het optreden van hyponatriëmie (verlaagd natrium gehalte in het bloed) of hypertensie (hoge bloeddruk).

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt. Aanbevolen wordt om gedurende vier dagen eenmaal per dag 3 mg hemine per kilogram lichaamsgewicht toe te dienen als langzame infusie in een groot bloedvat. Na het inlopen dient het bloedvat gespoeld te worden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan hemine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn of zwelling op de plaats waar het infuus zit, oppervlakkige ontsteking van het bloedvat waar het infuus in zit (flebitis) en een verhoging van het ferritine gehalte in het bloed. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Normosang.

ATC-code

B06AB01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven