Guanfacine

Bijgewerkt op 5 december 2023

Wat is guanfacine?

Guanfacine is een geneesmiddel dat oorspronkelijk op de markt werd gebracht als middel tegen hoge bloeddruk (hypertensie). Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de behandeling van ADHD. Het wordt op de markt gebracht door Shire onder de merknaam Intuniv. Intuniv wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte. De tabletten zijn beschikbaar in verschillende sterktes, namelijk met respectievelijk 1 mg, 2 mg, 3 mg en 4 mg guanfacine.

Bij welke aandoeningen?

Guanfacine wordt gebruikt bij de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) bij kinderen en adolescenten van 6–17 jaar voor wie andere middelen niet of onvoldoende werken.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis is eenmaal per dag 1 mg. Afhankelijk van de werking en de bijwerkingen kan de dosering in stappen van 1 mg per week worden opgehoogd. De aanbevolen onderhoudsdosis is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt en bedraagt 0,05– 0,12 mg/kg/dag. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

gewicht (leeftijd)week 1week 2week 3week 4week 5week 6week 7
≥ 25 kg (6–12 j.)1 mg2 mg3 mg4 mg
34–41,4 (13–17 j.)1 mg2 mg3 mg4 mg
41,5–49,4 (13–17 j)1 mg2 mg3 mg4 mg5 mg
49,5–58,4 (13–17 j.)1 mg2 mg3 mg4 mg5 mg6 mg
≥ 58,5 kg (13–17 j.)1 mg2 mg3 mg4 mg5 mg6 mg7 mg
Maximale dosis per dag – bron: Farmcotherapeutisch Kompas

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook guanfacine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn, moeheid, buikpijn, verminderde eetlust, somberheid, snel huilen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, sufheid, duizeligheid, misselijkheid, angstgevoelens, aankomen in gewicht, braken, darmverstopping (obstipatie) en vertraging van de hartslag (bradycardie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Intuniv. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

C02AC02


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Intuniv (guanfacine) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Guanfacine”

 1. Clari Greve-Slob

  Goedenavond,
  Allereerst mijn excuses als dit niet bij u thuishoort maar mijn dochter en ik zijn ten einde raad. Mijn kleinzoon van 14 jaar heeft ADHD en gebruikt Intuniv 2mg (naast methyl). Hij kan absoluut niet zonder.
  Nu heeft mijn dochter vorige week bij de apotheek de nieuwe rits intuniv aangevraagd voor de komende 3 maanden.
  Wat blijkt nu, Intuniv is nergens voorradig (we hebben stad en land afgebeld maar overal nul op request). Ook een levertijd kunnen ze niet verstrekken.
  Kunt u ons misschien iets verder helpen zodat we weten waar we aan toe zijn.
  Hopende spoedig iets van u te vernemen en alvast onze dank voor de te nemen moeite.
  Met vriendelijke groet,
  Clari Greve tel. 0653885607

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven