Granisetron

Bijgewerkt op 22 september 2021

Wat is granisetron?

Granisetron is een geneesmiddel tegen misselijkheid en overgeven (anti-emeticum). Het wordt op de markt gebracht in verschillende toedieningsvormen. Als tablet wordt het op de markt gebracht onder de merknaam Kytril. Kytril tabletten zijn beschikbaar met 1 mg en met 2 mg granisetron. De pleister wordt op de markt gebracht onder de merknaam Sancuso. De Sancuso-pleister geeft per etmaal 3,1 mg granisetron af. Ten slotte is het middel ook beschikbaar als infusievloeistof en injectievloeistof. Beiden bevatten 1 mg granisetron per milliliter.

Sancuso pleister met granisetron
Sancuso pleister met granisetron – bron: Kyowa Kirin

Hoe werkt het?

Granisetron grijpt aan op de zogenaamde 5HT3-receptoren. Dat zijn structuren op de celmembraan van cellen in de hersenen. Het gaat om cellen in een deel van de hersenen waar het gevoel van misselijkheid ontstaat. Dit deel van de hersenen wordt de area postrema, of ook wel het braakcentrum van de hersenen genoemd. Als cellen in dit braakcentrum worden geprikkeld ontstaat een gevoel van misselijkheid en de neiging om over te geven. Prikkeling van deze cellen gebeurt via deze 5HT3-receptoren. Ze kunnen worden geprikkeld door de neurotransmitter (prikkeloverdrachtstof) serotonine. Doordat granisetron met de 5HT3-receptoren bindt kan serotonine er niet aan binden. Zo wordt voorkomen dat serotonine een gevoel van misselijkheid oproept.

Bij welke aandoeningen?

Granisetron wordt gebruikt bij behandeling en voorkomen van misselijkheid en braken bij mensen die chemotherapie krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen die radiotherapie (bestraling) krijgen. Het middel wordt tevens gebruikt om misselijkheid en braken te behandelen of voorkomen na operaties.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook granisetron bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn:

Ook kunnen afwijkingen in het bloedoptreden, zoals:

  • verhoogd ALAT gehalte
  • verhoogd ASAT gehalte

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van granisetron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven