Gosereline

Bijgewerkt op 11 mei 2022

Wat is gosereline?

Gosereline is een geneesmiddel dat de werking van het hormoon gonadotrophin releasing hormone (GnRH) nabootst. Het wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten aandoeningen. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zoladex. Zoladex wordt geleverd als implantatiestift. De implantatiestift wordt via een wegwerpspuit (‘SafeSystem’) ingebracht. Elke implantatiestift bevat 10,8 milligram gosereline.

Hoe werkt het?

Gosereline is een zogenaamde GnRH-agonist. Het bootst de werking van het hormoon GnRH na. Door een mechanisme dat ‘receptor downregulatie’ wordt genoemd veroorzaakt het juist een werking die tegengesteld is aan die van GnRH. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over GnRH-agonisten.

Bij welke aandoeningen?

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan gosereline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn opvliegers (‘hot flushes’), minder zin in seks, en reacties op de injectieplaats (zoals roodheid, pijn, zwelling, bloeding). Ook vaak komen voor impotentie, gynecomastie (borstvorming bij mannen), borstgroei (bij vrouwen), aankomen in gewicht, huiduitslag, pijnlijke gewrichten, osteoporose en depressieve gevoelens.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Zoladex.

ATC-code

L02AE03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven